2011. december 25., vasárnap

Vörös tonhal steak gazdag garnélamártással, lencsés sütőtökös rukkolával

Mennyei idill Karácsony előestéjén. A hozzávalók:
- szeretet és elfogadás
- két szép vörös tonhal szelet (min. 1,5 cm vastag)
- 10 darab garnéla
- vaj
- 2 ek. paradicsom sűrítmény
- 2,5 dl tejszín
- 1,5 dl fehérbor
- só
- bors
- provence-i fűszerek
- néhány szem egész ánizs (nem csillag)
- 1 ek. aszalt gyümölcs apróra vágva
- csili krém (sambal oelek)
- 1 vanília rúd
- 2 zöldhagyma
- rukkola
- 1 kis marék lencse
- 2 babérlevél
- negyed sütőtök megsütve, feldarabolva
- 30g koktélparadicsom
- olíva olaj
- balzsamecet

Tonhal steak:
Az ételt egy korábbi kísérlet ihlette, viszont a steak sütésben szerencsére azóta sokat fejlődtem. A vörös tonhal, mint más steak-ek, a sütés előtti sózáson és borsozáson kívül nem igényel más ízesítést. Kényes az időre, 1,5-2 perc elég egy-egy olddalra forró vaj és olívaolaj keverékén pirítva. Sütés előtt legalább egy órával ki kell venni a hűtőből, hogy szobahőmérsékletről indítsuk a sütést. Nagyon könnyű túlsütni, viszont az oldalán a fehéredés nagyszerűen jelzi, hogy hol tartunk. Mielőtt a közepe is fehérré válna, meg kell fordítani, és a másik oldalát is csak addig sütni, míg a szelet oldalán középen egy szép rózsaszín csík nem marad. Ez után az oldalait is picit kérgesítetheted néhány másodpercig. Az eredmény egy csodás, rózsaszín, medium-rare (vagy inkább rare? - a vörös tonhalnál szerintem mindenesetre a legjobb állagú) szelet.

Garnéla mártás:
A rákok farkát és egy darab garnélát vajon pirítottam, majd 3 dl vízzel felöntöttem, és teljesen elpárologtattam a vizet. Vigyázni kell, ne égjen oda a vaj! Kivettem a darabokat, kidobtam, majd 2 ek. paradicsom sűrítményt adtam hozzá, kicsit pirítottam, majd felöntöttem 1,5 dl fehérborral. Hozzáadtam a tejszínt, a provence-i fűszereket, majd belekerültek az aszalványok, az ánizs, a vanília belseje és egy kis bors, a legvégén pedig a felaprított zöldhagyma.

Saláta:
A saláta recept szintén egy korábbi improvizáció eredménye, most a sütőtökön és a félbevágott koktélparadicsomon kívül rukkola, és lencse került bele, a vinaigrette-et édeskés ízű szarvasgombás balzsamecettel ízesítettem. A lencsét fél napig áztattam, majd sós vízben főztem puhára két kisebb babérlevél és egy csipet só társaságában.

A karácsonyi asztalunkra így mesés étel került: az elképesztő tonhal mellett a lágy tejszínes mártás, az aszalt gyümölcsök és a sütőtök édessége fennséges ízharmóniát eredményezett, a lencse pedig kellő testet adott a salátának, mint köretnek, és mindehhez egy szép kékfrankos is társult.

3 megjegyzés:

  1. Gratulálok. Egy csodás hal étek lett itt bemutatva. Tonhal és garnéla. Super! Szép a fotó is.
    Akár karácsonyi fogás is lehetne.
    Boldog Karácsonyt!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Hobbychef! Az volt, karácsonyi fogás. Boldog Karácsonyt!

    VálaszTörlés
  3. I ωаs a tаԁ bit more thаn
    reluctant to try tobaссо.
    І had tο give uρ ωith the аwful smell of the traditiοnal cіgаrettеs to stay aгοund my budԁies ωhο are chаin smoκers mοstlу.
    Now, I don't compromise, while i have my own, personal set of custom-made and noble E-cigs by Green Smoke. We look the smartest with these precisely designed smoking. I use the zero nicotine highly flavoured menthol ice Eco-friendly Smoke e-cig.

    Look at my website :: Vaccineeducationonline.org

    VálaszTörlés

A megjegyzésed a blog moderátorának jóváhagyása után fog megjelenni. (Sajnos nagyon sok spam érkezik.)