2011. március 31., csütörtök

Párolt rizs

Sokszor készítettem csapnivaló rizst, pedig rémesen egyszerű kihozni belőle a legjobbat, pusztán az arányokat kell nagyon pontosan betartani. A célom a hosszú szemű, pergős rizs elkészítése. Egy nap vettem a fáradságot, és addig készítettem egymás után a rizs adagokat, amíg el nem értem a tökéletes eredményt. Utána persze egy hétig rizst ettem. :) Fontos az alapanyag, érdemes egy kicsit többet költeni egy jó minőségű rizsre. Ezzel még nekem is sokat kell kísérleteznem, de annyi biztos, hogy amikor a jázmin rizs illata betölti a konyhát, az ember megnyugszik és rájön, hogy az élet mennyire szép. A kísérletem a thai pandás zacskójú jázmin rizzsel történt, így a lenti recept erre vonatkozik. Most basmatival próbálkozom, ha ott is meglesz az eredmény, azt is publikálom majd.

A thai jázmin rizs elkészítése:

2 dl rizs
2,15 dl víz
0,4 tk só

Ha van kedved, mosd át háromszor a rizst, de manapság már ezt megteszik helyettünk csomagolás előtt, így nem kell vele foglalkoznunk. Öntsd össze a három alapanyagot, forrald fel nagy lángon, majd vedd le a gázt nagyon kicsire (nálam indukciós lapon 2-es fokozat), és fedd le! 15 percig semmit ne csinálj vele, fedőt emelgetni tilos! Amikor kész, kavargasd meg, hogy kicsit levegőzzön, és kész is.

6 megjegyzés:

  1. Hat ez nagyon vicces. Te hogy en is mennyit benazok a rizzsel. A basmati az egyetlen, amit el tudok kesziteni, a tobbi mind csapnivalo, de a kinai barat es a ferj is megeszi. jofejek. :) Varom a tovabbi eredmenyeket. Latom termekeny hetveged volt. Orulok neki.

    VálaszTörlés
  2. Biztos, hogy elég ennyi víz a rizshez?Köszi

    VálaszTörlés
  3. Ahány rizs, annyi féle. A jelzett thai jázmin rizzsel ez a mennyiség nálam tökéletes eredményt hozott. Azóta próbálkoztam Riceland basmati rizzsel, az jóval több vizet igényelt. Célom, hogy összeállítsak egy táblázatot az egyes rizsfajtákról / márkákról és a hozzájuk tartozó optimális mennyiségekről, de ez még várat magára, mert annyi rizst azért nem eszem. :)

    Fontos, hogy itt elsősorban párolásról, és nem főzésről van szó (pontosabban a kettő keverékéről). A teljes vízmennyiség a rizsben akkumulálódik, leszámítva a párolgási veszteséget, amelyet egy jól záródó fedővel szoríthatunk minimálisra. Egy másik módszer szerint a rizst sok vízben kell főzni, majd leszűrni, mint egy tésztát, de az a módszer nekem nem szimpatikus, mert egy csomó ízanyagot kifőzünk a rizsből, és a vízmennyiséggel nem szabályozható a puhaság/keménység sem.

    Az olajon történő pirítással, valamint a vegetával és egyéb ízfokozókkal végzett tuningot elkerülöm, mert a cél, hogy a rizs tiszta, finom ízét és intenzív illatát őrizzük meg, a rizsszemek pedig omlósak és hófehérek legyenek, ugyanakkor egy kis rugalmas tartással rendelkezzenek.

    VálaszTörlés
  4. Hajrá Kata! Meg tudod csinálni! Mármint a jó rizst. :) Majd számolj be, sikerült-e!

    VálaszTörlés
  5. Szia
    Nekem sikerül így elkészíteni a rizst, finom is, de mindíg oda ég egy része. NEm tudod miért?
    Üdv
    Viktor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Viktor!
      Szerintem túl nagy lángon párolod. Ha nem tudod egészen kis fokozatra rakni a tűzhelyedet, akkor javaslom, hogy vedd le a tűzről és úgy tartsd lefedve.
      Üdv:
      Gyuri

      Törlés

A megjegyzésed a blog moderátorának jóváhagyása után fog megjelenni. (Sajnos nagyon sok spam érkezik.)