Sokszor készítettem csapnivaló rizst, pedig rémesen egyszerű kihozni belőle a legjobbat, pusztán az arányokat kell nagyon pontosan betartani. A célom a hosszú szemű, pergős rizs elkészítése. Egy nap vettem a fáradságot, és addig készítettem egymás után a rizs adagokat, amíg el nem értem a tökéletes eredményt. Utána persze egy hétig rizst ettem. :) Fontos az alapanyag, érdemes egy kicsit többet költeni egy jó minőségű rizsre. Ezzel még nekem is sokat kell kísérleteznem, de annyi biztos, hogy amikor a jázmin rizs illata betölti a konyhát, az ember megnyugszik és rájön, hogy az élet mennyire szép. A kísérletem a thai pandás zacskójú jázmin rizzsel történt, így a lenti recept erre vonatkozik. Most basmatival próbálkozom, ha ott is meglesz az eredmény, azt is publikálom majd.
A thai jázmin rizs elkészítése:
2 dl rizs
2,15 dl víz
0,4 tk só
Ha van kedved, mosd át háromszor a rizst, de manapság már ezt megteszik helyettünk csomagolás előtt, így nem kell vele foglalkoznunk. Öntsd össze a három alapanyagot, forrald fel nagy lángon, majd vedd le a gázt nagyon kicsire (nálam indukciós lapon 2-es fokozat), és fedd le! 15 percig semmit ne csinálj vele, fedőt emelgetni tilos! Amikor kész, kavargasd meg, hogy kicsit levegőzzön, és kész is.
Hat ez nagyon vicces. Te hogy en is mennyit benazok a rizzsel. A basmati az egyetlen, amit el tudok kesziteni, a tobbi mind csapnivalo, de a kinai barat es a ferj is megeszi. jofejek. :) Varom a tovabbi eredmenyeket. Latom termekeny hetveged volt. Orulok neki.
VálaszTörlésBiztos, hogy elég ennyi víz a rizshez?Köszi
VálaszTörlésAhány rizs, annyi féle. A jelzett thai jázmin rizzsel ez a mennyiség nálam tökéletes eredményt hozott. Azóta próbálkoztam Riceland basmati rizzsel, az jóval több vizet igényelt. Célom, hogy összeállítsak egy táblázatot az egyes rizsfajtákról / márkákról és a hozzájuk tartozó optimális mennyiségekről, de ez még várat magára, mert annyi rizst azért nem eszem. :)
VálaszTörlésFontos, hogy itt elsősorban párolásról, és nem főzésről van szó (pontosabban a kettő keverékéről). A teljes vízmennyiség a rizsben akkumulálódik, leszámítva a párolgási veszteséget, amelyet egy jól záródó fedővel szoríthatunk minimálisra. Egy másik módszer szerint a rizst sok vízben kell főzni, majd leszűrni, mint egy tésztát, de az a módszer nekem nem szimpatikus, mert egy csomó ízanyagot kifőzünk a rizsből, és a vízmennyiséggel nem szabályozható a puhaság/keménység sem.
Az olajon történő pirítással, valamint a vegetával és egyéb ízfokozókkal végzett tuningot elkerülöm, mert a cél, hogy a rizs tiszta, finom ízét és intenzív illatát őrizzük meg, a rizsszemek pedig omlósak és hófehérek legyenek, ugyanakkor egy kis rugalmas tartással rendelkezzenek.
Hajrá Kata! Meg tudod csinálni! Mármint a jó rizst. :) Majd számolj be, sikerült-e!
VálaszTörlésSzia
VálaszTörlésNekem sikerül így elkészíteni a rizst, finom is, de mindíg oda ég egy része. NEm tudod miért?
Üdv
Viktor
Szia Viktor!
TörlésSzerintem túl nagy lángon párolod. Ha nem tudod egészen kis fokozatra rakni a tűzhelyedet, akkor javaslom, hogy vedd le a tűzről és úgy tartsd lefedve.
Üdv:
Gyuri