2010. július 10., szombat

Csülök pékné módra

2 csülök
1 kg krumpli
8 hagyma
2 kis fokhagyma2 babérlevél
10-15 szem egész feketebors
frissen őrölt bors
köménymag

A csülkökről takarítsd meg az esetleg rajtuk lévő szőröktől (pörköléssel, kapargatással)! Tedd egy fazékba, lepd el vízzel, tegyél bele sót, szórd bele a borsszemeket, a babérleveleket egy hagymát, egy egész fokhagymát, egy kevés köményt, és főzd 2 órán keresztül!

Közben vágd nagy darabokra a krumplit és a hagymákat, pucolj meg 6-8 gerezd fokhagymát. Tedd őlet egy tepsibe, locsold meg olíva olajjal, sózd, borsozd! Amikor elkészültek a csülkök, vedd ki a léből és hagyd hűlni őket, majd vedd kia csontjukat. [A maradék levet ne öntsd ki, jó lesz pl. egy jókai bableveshez.] A csülkök bőrét vagdald be átlósan kocka alakban, a másik oldalát pedig sózd, borsozd! Tedd a krumpli és hagyma közé, önts alá egy centinyit a főzőléből, tehetsz rá egy szelet szalonnát is, és tedd 180 Celsius fokos sütőbe. Süsd egy órán át, néha locsold meg sörrel. Végül, ha van ilyened, kapcsold be a sütő pirító funkcióját, hogy a bőr felülről ropogósra sülhessen.

Őszinte leszek: az eredeti pékné-mód jobban tetszene, amely szerint este, amikor Pék úr végzett a kenyérsütéssel, Pékné asszony betette a csülköt és a hozzávalókat a meleg kemencébe, és reggelre elkészült a finom étel. [Helyesírási kitérő: itt én családnevesítettem a mesterséget, ezért írtam nagy P-vel, de a sztori alapján inkább a kis p-vel írt verzió állja meg a helyét, mert feltehetően nem Péknek hívták a péket.] Az előfőzéssel ezt a hosszú időt próbáljuk megspórolni, de az eredmény nekem kicsit erőltetett, a hús puha, de a bőr túl ruganyos, az ízében a disznó nyersessége megmaradt, pedig azt hiszem, kicsit túl is főztem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzésed a blog moderátorának jóváhagyása után fog megjelenni. (Sajnos nagyon sok spam érkezik.)