2010. június 9., szerda

Sült oldalas kicsit másképp

Régóta vágyom egy édes-chilis oldalas recept megalkotására. Az íze a számban van anélkül, hogy bármikor is kóstoltam volna. Tudom tehát, mit szeretnék, már csak ki kell találni, hogy hogyan érem el az elképzelt eredményt. Az első lépést Gabojsza receptje jelentette, amelyet többé-kevésbé pontosan követtem. Az eredmény bíztató. Látom, hogyan viselkedik a szójaszószos pácban az oldalas, a sütőm pirító ("rotitherm") funkciójával is ismerkedem, ez jó kezdés az önálló próbálkozáshoz. Ez tehát a kezdet, később beszámolok majd arról, hogy hogyan alakul a végső recept.
Köretnek az épp szezonális újkrumplit és a hihetetlen édes és zsenge cukorborsót választottam, igazán jól ment hozzá.

Az oldalas:

80 dkg sertés oldalas
fél új fokhagyma apróra aprítva (vagy 2 gerezd normál fokhagyma)
3 ek szójaszósz
2 kis chili paprika apróra vágva
2 ek méz
1 ek só
1 dl száraz fehérbor
néhány koriandermag összezúzva
késhegynyi őrölt kömény
1 dl olivaolaj
fél fej főzőhagyma apróra vágva (a másik fele jó lesz a körethez)


Az összes összetevőt lezárható fóliában hagyom pácolódni hűtőben egy napig.
Sütés előtt egy órával kiveszem a hűtőből, majd alufóliával letakarva 220 Celsius fokon egy óráig sütöm, majd kitakarva rotitherm (ha nincs, hagyományos) sütési móddal 180 fokon aranybarnára sütöm. Itt nagyon kell figyelni, hogy akkor vegyem ki, amikor a legszebb színt mutatja.


Pirított újburgonya:
1 kg. újburgonya, alaposan megmosva, megdörzsölgetve. A héja maradjon rajta, nehogy elkezdd pucolni! Nem kell feldarabolni sem!
4 ek. vaj (kacsazsír is biztos jó, de az oldalashoz inkább valami könnyűt próbáltam készíteni)
fél új fokhagyma (ami kimaradt az oldalasból)
fél fej főzőhagyma
1 jó nagy csipet só

Párold az újkrumplit egy nagy edényben 2 ek. vajon, és egy ujjnyi vízen, a fokhagymával és a sóval együtt. Amikor megpuhul, ez kb. 40-50 perc, akkor vedd ki az edényből és tedd át a sütőbe a vaj fennmaradó részével együtt, add hozzá az apróra vágott hagymát és süsd meg érzés szerint. A lényeg, hogy jól piruljon, a rotitherm itt is jó szolgálatot tehet.

A cukorborsó:
Egy kevés vajon párold meg lassú tűzön, közben adj hozzá egy csipet sót. Ne főzd túl!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzésed a blog moderátorának jóváhagyása után fog megjelenni. (Sajnos nagyon sok spam érkezik.)