2010. június 6., vasárnap

spenótos-ricottás gnocchi

Buja zöld minden a piacon. Alig bírtam hazacipelni a sok friss zöldséget, köztük egy nagy zsák friss spenótlevelet. Sokáig gondolkoztam, hogy mit főzzek belőle, gnocchit, vagy ne gnocchit. Nem vagyok spenótmániás, de ezt az ételt egyenesen imádom. Ritkán főzöm ugyanazt rendszeresen, de erre az utóbbi időkben annyira rákaptam, hogy havonta el kell készítenem. Leheletkönnyű, olyan puha, hogy szétomlik a szádban, egy kis parmezán a tetején pedig olyan kontrasztot ad, amely egyenesen felejthetetlenné teszi. Eldőlt tehát: ismét gnocchi lesz.

Két megdöbbentő tény is társul ehhez a recepthez:
-A spenót eszméletlen térfogatvesztésre képes, ha párolod. Egy nagy zsáknyi spenótból egy maréknyi, ha marad, miután megfonnyasztod.
-Hihetetlen, de a spenótos-ricottás gnocchihoz a normál gnocchival ellentétben nem kell krumpli, és liszt is csak néhány evőkanálnyi.


A lenti mennyiségek kb. 2 személyre elegendőek.

Gnocchi:
350 g friss spenótlevél
100 g ricotta
2 ek. parmezán
1 tojás
30 g liszt
1 jó nagy csipet só
bors
szerecsendió

Zsályás vaj:
3 ek. vaj
10 levél zsálya

Fonnyaszd meg a spenótot egy lefedett edényben, kis lángon. Amikor megpuhult, de még a rostjainak van némi tartása, akkor vedd ki az edényből, hagyd kihűlni, nyomkodd ki belőle a vizet, amennyire csak tudod. Menj rá botmixerrel, fakanállal keverd össze a többi összetevővel, majd tedd egy órára a hűtőbe, hogy egy kicsit szilárduljon. Gyúrj belőle golyókat és tedd őket forrásban lévő vízbe. Amikor feljönnek a víz tetejére, vedd ki őket. Közben pirítsd meg a vajon az összetépett zsályát, ez nem ég oda könnyen, bátran pirítgathatod. Végül forgasd meg a zsályás keverékben a gombócokat és tálald reszelt parmezánnal.

1 megjegyzés:

A megjegyzésed a blog moderátorának jóváhagyása után fog megjelenni. (Sajnos nagyon sok spam érkezik.)