2010. május 6., csütörtök

Dolmades - görög töltött szőlőlevél

A tavaszi hajtásválogatás során a levágott vesszőkön lévő csodás zsenge leveleket fel kellett használni valamire. A szőlőlevélről mi más jut az ember eszébe, mint Görögország...



Hozzávalók a töltikéhez:
-kb 20 szőlőlevél
-30 dkg marha és sertés darálthús vegyesen
-2 csokor újhagyma
-olíva olaj
-rövid szemű rizs
-1 csokor kapor
-1 csokor menta
-4 paradicsom
-só, bors

Hozzávalók az Avgolemeno szószhoz:
-2 tojás
-2 teáskanál liszt
-1 citrom leve

Vágd le a szőlőlevelek szárát, majd blansírozd a leveleket néhány másodpercig forró vízben (ennek a létjogosultságában nem vagyok meggyőződve, csak összeragadnak a levelek, igaz valószínűleg könnyebben tölthetőek).

Olíva olajon pirítsd meg a felaprított hagymát, amikor üveges, tedd bele a fűszernövényeket és a felaprított (hámozott) paradicsomot (vagy paradicsompürét). Hagyd hűlni kicsit (10 perc), majd add hozzá a húst, sózd, borsozd, melegítsd össze!
Töltsd meg a szőlőleveleket: fényes oldal lefelé, szár rész feléd - tedd bele a tölteléket, kezdd el feltekerni, majd hajtsd be az oldalát és tekerd fel teljesen. Legyen tartása, de ne legyen túl feszes, mert a rizs még dagadni fog benne! Egy edény aljára tegyél szőlőleveleket, majd sorban helyezd el rajtuk a tekercseket minél szorosabban. Tölts hozzá vizet, hogy ellepje, majd főzd 50 percig.
Készítsd el a citromszószt az alábbiak szerint: verd habosra a tojásokat, add hozzá a citromot és a lisztet, forrósítsd fel sűrű kevergetés mellett, de ne forrald fel! Öntsd hozzá apránként a szőlőn lévő levet, kevergesd közben! Amikor szép egyenletes szószt alkot, öntsd vissza a szőlőre, vagy tálaláskor önts rájuk belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzésed a blog moderátorának jóváhagyása után fog megjelenni. (Sajnos nagyon sok spam érkezik.)