2009. december 23., szerda

Rozé kacsamell narancsmártással, polentával

Kacsa:
-két szép kacsamell
-só, bors

Narancs mártás:
-2 narancs
-1 ek. méz
-néhány csepp citromlé
-néhány csepp balzsamecet
-2 ek. vaj

Polenta:
-250 g kukoricadara
-1 l víz
-só

Kacsa:
Sózd, borsozd a kacsát, vagdosd be a zsírját!
Olaj nélkül, bőrrel lefelé, hideg serpenyőben kezdd el sütni, és fokozatosan emeld a hőmérsékletet, közepesen magas fokozatig! Amikor kiengedte a zsírját (kb. 5 perc) és aranybarnára pirult, fordítsd meg és süsd további 1-2 percig. Fordítsd vissza a bőrös felével lefelé és 200 °C-on süsd 8 percig! [Alternatív módszerként sütő helyett a bőr nélküli oldalán is sütheted a serpenyőben 5 percig, én így nem próbáltam még, de egy kísérletet megérne, hogy mi a különbség.]
Pihentesd legalább 5 percig, mielőtt felvágnád!

Narancs mártás:
A narancsok héjának a nagy részét reszeld le, egy részét díszítésnek felvagdalva tedd félre! A reszeléket tedd bele egy edénybe, melegítsd, közben add hozzá a narancsok levét, a mézet, a citromlét, a balzsamecetet, és a vajat! Forrald fel és tedd félre! Miután a kacsa kikerült a serpenyőből, öntsd ki a zsírt (tartsd meg, mert finom!), és a helyére egy szűrőn ereszd át a narancs szószt! Sűrítsd egy picit és kész.

Polenta:
Melegítsd fel a vizet, még forrás előtt kezdd hozzáadagolni a kukoricadarát, apránként, folyamatos keverés mellett, add hozzá az egészet, és lassú tűzön, kevergetve főzd legalább fél órán át! Tedd lapos felületre, vagy formákba és hagyd hűlni. Amikor kész, meg is piríthatod egy kicsit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése