2009. március 1., vasárnap

Gorgonzolás-diós és paradicsomos-rozmaringos focaccia

Ennek a pizza felé kacsintgató olasz kenyérspecialitásnak az elkészítése kicsit időigényes , de lényegében el sem lehet rontani. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy oly sok kidobásra ítélt csirízkenyér sütése után még én sem vallottam kudarcot vele. A siker titka abban rejlik, hogy a tészta lapos, könnyen átsül, nem kell hozzá speciális kemence vagy gőzsütő. A tésztába és a lepény tetejére a legkülönfélébb összetevőket rakhatjuk, ezáltal a focaccia nem egy szimpla kenyér, hanem egy igen gazdag és kiadós péksütemény, amely mellé egy kis fűszervajat, olívabogyót vagy egy egyszerű balzsamecetes dresszinget kínálva beszélgetős-borozgatós összejövetelek ideális kísérőjévé válik.

Az alaprecept összetevői:
-1 kg liszt (én 80 dkg kenyérlisztet+20 dkg teljes kiőrlésű lisztet használtam)
-630 cl langyos víz
-1.5 ek só
-1.5 ek méz
-2 zacskó élesztőpor (vagy amennyit 1 kg tészta kelesztéséhez ajánl a csomagolás)
-olívaolaj







 



Egyéb összetek:
-20 dkg Gorgonzola (a harmada begyúrva a tésztába, a többi pedig a tetejére téve, belenyomkodva)
-egy nagy marék dió (a tészta tetejébe nyomkodva)
-10 cm póréhagyma felkarikázva (a tetejére)

VAGY:
-25 dkg koktélparadicsom (meghámozva, egészben a tészta tetejébe nyomkodva)
-3 szál rozmaring levele (2 szál a tésztában, 1 szál a tetején eloszlatva)

Az elkészítés címszavakban:
  • A víz felébe beletenni a mézet, a sót és az élesztőt, összekeverni, pár percre félretenni
  • A lisztet egynagy tálba vagy egy deszkára önteni, közepébe lyukat formálni, beleönteni az élesztős vizet
  • Összekeverni, majd a maradék vizet is hozzáadni
  • Hozzáadni az egyéb összetevőket (lásd feljebb)
  • Lisztezett deszkán gyúrni 5-10 percig, amíg gyönyörű rugalmas tésztát nem kapunk
  • Egy edénybe helyezni, lefedni, meleg helyen keleszteni 1.5-2 órán át
  • Tepsit kilisztezni
  • A megkelt tésztát belehelyezni, és belelapogatni (2-3 cm vastagságúra) a tepsibe, ujjal szétnyomkodni, nem baj, ha egyenetlen, sőt, annál jobb, az olaj a mélyedésekben gyűlik össze.
  • Meglocsolni olajjal, rászórni, belenyomkodni az egyéb összetevőket (lásd feljebb)
  • Letakarni és ismét keleszteni, amíg a duplájára nem nő (kb. 1 óra)
  • Előmelegített sütőben 220 fokon 20 k b. percig aranybarnára sütni

2 megjegyzés:

  1. Szia Gyulácska!

    Nagyon guszta minden! (Csorog a nyálam...) Azt hiányolom csak, hogy aztán a kóstolás után nem írod meg, hogy mi a véleményed az elkészült ételről (miként azt tesszük a borkóstolók alkalmával). Pl. felettébb izgatna ez az ananász esetében is.

    Zen

    VálaszTörlés
  2. Köszi, köszi!

    Túl szerény vagyok én ahhoz, hogy megírjam a véleményemet a saját főztömről. :) Igaz, a kísérleti jellegűek esetében valóban hasznos lenne, ezentúl megpróbálom majd.

    Egyébként az embered kap ebédre focaccia-t és ananászt is, majd beszámol...

    VálaszTörlés