2008. január 17., csütörtök

Kecskesajtos brokkoli-muffin áfonyalekvárral, rozéban párolt almával

Viszonylag későn vacsoráztunk, ezért letettem az oly régen áhított édes-csilis ropogós oldalas elkészítéséről és helyette valami könnyebb, de kreatív ötlettel szerettem volna előállni. A nyálkás idő borúját mégis valami édeskés ízzel szerettem volna kompenzálni, így alakult ki az ötlet: egy könnyed brokkoli, némi sajttal és áfonyamártással. Az eredeti elképzelésem szerint közepesen friss, félkemény kecskesajttal szerettem volna átitatni a brokkolit, de nagyhirtelen csak camembert jellegű sajtot sikerült beszereznem. A vendégek szerint így sem volt rossz.

Hozzávalók 3 főre (6 db muffin):

A muffin alapanyaga:
1 kis brokkoli (vagy egy nagynak a fele)
1.5 db kecske camembert
3 dkg kéksajt
áfonyalekvár
őrölt szerecsendió

Az almához:
3 kisebb alma
1 pohár rozé
fél citrom
néhány csepp méz
1 csokor borsmenta

A körethez:
barnarizs




Elkészítés:

Tedd fel főni a rizst! Bő vízben, jó sok sóval készítheted, majd amikor kész, le kell szűrni. A barnarizsnek kb. 1 órára van szüksége, hogy megfőjön.

Vágd apróra a brokkolit, töltsd meg vele a muffinsütő-formákat! Aprítsd fel a sajtot kb. fél centi vastagságú darabkákra, forgasd meg őket egy kevés szerecsendióban (bátran használhatod, a kecskesajt és az áfonya elnyomja az ízét)! Rakd a sajtdarabkákat a brokkoli tetejére, majd csurgass rá 1-2 teáskanálnyi áfonyadzsemet!

Vágd 4 részre az almákat, távolítsd el a csumájukat! Dörzsöld be őket citrommal, majd tegyél mindegyik gerezdre egy-egy csepp mézet! Helyezd őket egy sütőlapra, öntsd alájuk a bort! Tehetsz a tepsibe mentaleveleket is, de azt jobb, ha tálaláskor adod hozzá (én nem így tettem és semmi sem maradt belőlük).

Alufóliával lefedve helyezd a sütőbe az almákat és süsd 15-20 percig!
A muffinoknak egy kicsit kevesebb idő is elég, 15 perc alatt elkészülnek.

Amikor minden elkészült, borítsd ki óvatosan a muffinokat valami sík felületre, majd onnan helyezd a tányérokra! Tálald az almákat borsmentával, púpozz melléjük egy kevés rizst és fogyassz hozzá rozét (pl. amiben az alma párolódott)!

Egy problémám volt vele, de ezt már az elején tudtam: a muffinokat ki kell borítani és pont fordítva lesznek a tányéron, vagyis a lekvár és a sajt alul lesz. Még gondolkodom, hogyan lehetne segíteni ezen.

1 megjegyzés:

A megjegyzésed a blog moderátorának jóváhagyása után fog megjelenni. (Sajnos nagyon sok spam érkezik.)