2007. november 2., péntek

Pisztráng egészben sütve kéksajtos citrommal

Hozzávalók (1 főre):
1 db. friss pisztráng
1-2 db húsos citrom
7 dkg. kék sajt
4-5 db. kis burgonya
1 csokor metélőhagyma
6-8 nagy bazsalikomlevél
olíva olaj


Elkészítés:
1. Tegyük fel főni a burgonyát (héjastúl) sós vízben!
2. Pikkelyezzük le a pisztrángot, sózzuk be, locsoljuk meg olíva olajjal, majd hintsük rá az összeaprított metélőhagyma 2/3-át!
3. Vágjuk le a citromok csücskeit és karikázzuk ujjnyi vastag csíkokra (kb 4 szelet lesz egy citromból), tegyünk a szeletek tetejére kéksajtot, ezt nyomkodjuk rá, majd fedjük be őket 1-1 szép bazsalikom levéllel!
4. Melegítsük elő a sütőt és
vajazzunk ki egy tepsit!
5. Helyezzük a tepsibe a halat és az előkészített citrom szeleteket, majd tegyük be a sütőbe és rakjuk a tepsi mellé a rácsra az előfőzött burgonyákat.
6. Süssük mindezt összesen 25-30 percig, félúton megfordítva a halat!
7. Vegyük ki a sütőből és tálalás közben szórjuk a halra a maradék friss metélőhagymát!

Eredmény: a puhára sült halhoz jól illik a márványsajttal átitatott citrom karakteres íze, ahogy esszük, a tányérunkban folyton nagyszerű szósz-utánpótlás keletkezik, a citromhéj enyhe kesernyés íze pedig nem uralkodik el az ételen, a metélőhagymával jól harmonizál. Az előfőzött burgonya belül krémesen puha, kívül pedig aranybarnára sült.

Egy friss, reduktív fehérbor mindenképpen illik hozzá (mondják: Sauvignin Blanc-nal nem lehet nagyot tévedni halak esetében), de most valami komolyabb ászokhordós rizling villant át az agyamon, valamiért a csopaki Tamás pince jutott eszembe, szerintem illene hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzésed a blog moderátorának jóváhagyása után fog megjelenni. (Sajnos nagyon sok spam érkezik.)