2017. november 15., szerda

Egy ősi családi recept: sült padlizsán gombával töltve

Azt hittem, ez az étel sokkal bonyolultabb! Az íze fenomenális, pedig csak néhány egyszerű alapanyagból van. Családunk hagyományos receptjét most próbáltam ki először. Anyu 5 perc alatt lediktálta az instrukciókat, akkor lepődtem meg, hogy ez mennyire egyszerű. Persze, amit ő készít, az valahogy finomabb az enyémnél, de az eredmény egészen hasonló lett. Igaz, a petrezselymet kifelejtettem, de az nem is feltétlenül kell bele.


Annyi az egész, hogy megsütünk fejenként 1 félbevágott padlizsánt, kikaparjuk a belsejét, és megtöltjük dinsztelt gombával, majd a tetejére olajon pirított prézlit szórunk és visszarakjuk még egy kicsit a sütőbe. Nem is gondolná az ember, hogy a gomba a padlizsánnal ilyen jó ízt ad, a prézli textúrájával pedig az egész valami fennkölt, arisztokrata hangulatot áraszt.

Négy fő részére a hozzávalók:
- 4 padlizsán
- 40 dkg gomba (a legegyszerűbb csiperke)
- 2 kisebb fej hagyma
- olíva olaj
- petrezselyem (opcionális)
- só, bors

Az elkészítés kicsit részletesebben:
Félbevágjuk a padlizsánokat, kicsit beirdaljuk a húsukat, vigyázva, hogy a héját ne sértsük meg (mert abba fogjuk visszatölteni). 210 fokos sütőben kb. fél órán át puhára sütjük őket. Közben egy nagy serpenyőben olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a szintén apróra vágott gombát, mindezt jól összerottyantjuk, hogy összeessen és massza-szerű állaga legyen. Amikor megsült a padlizsán, hagyjuk kicsit hűlni, utána kivájjuk a belét, apróra vágjuk és hozzáadjuk a gombás egyveleghez. Sóval, borssal ízesítjük, és adhatunk hozzá petrezselyem zöldet is. Az így elkészült tölteléket belekanalazzuk a tepsiben fekvő padlizsánok héjába. A töltött félpadlizsánok tetejét olajon pirított zsemlemorzsával fedjük be 1-2 mm vastagságban. Az egészet visszarakjuk a sütőbe negyed órára és kész is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzésed a blog moderátorának jóváhagyása után fog megjelenni. (Sajnos nagyon sok spam érkezik.)