2016. július 17., vasárnap

Göncibarack-szörp

Egy kis nyelvlecke: vajon hogyan kell írni ennek a posztnak a címét helyesen?
"Gönci barack szörp"? Ez intuitív, viszont a helyesírás szabályai szerint egybeírandóak a fajtajelölő főnévi minőségjelzős alakulatok, szerintem ilyen a barackszörp is. Akkor legyen "Gönci barackszörp"! Nem jó! Nem egy Göncön készült barackszörpről van szó. Ha egy különírt szókapcsolat olyan utótagot kap, amely az egészhez járul, az egyébként különírandó előrészt az új alakulatban egybeírjuk, és ehhez az utótagot kötőjellel kapcsoljuk: "Göncibarack-szörp". Szerintem ez a helyes alak.

Boldogkőváralján kóstoltuk, néztünk is nagyot, hogy milyen jó ötlet (persze a pálinka után) sárgabarackból szörpöt készíteni! Vettünk hát barackot, Göncit, jó érettet, hazahoztuk, ebből percek alatt el is készült a rendkívül frissítő, egészséges ital. Így:

4 kg barackot kimagozunk, botmixerrel jól péppé zúzzuk. Hozzáadunk  egy kis cukrot (kb. 30-35 dkg) és belefacsarunk egy citromot. Még mixelgetjük egy kicsit, majd pillepalackokban lefagyasztjuk.

Nem főztük, így megmarad a C-vitamin, nincs benne tartósítószer, a cukrot sem vittük túlzásba. Felhasználáskor (persze, kiolvasztás után) elég nagy (1:5 ?) töménységben a legjobb, intenzív, friss barackíze van, mintha csak most szakítottuk volna a fáról, hideg szódavízzel fantasztikus!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése