2006. december 30., szombat

Gombával és padlizsánnal töltött sült paprika citromos tofuval, brokkolival és rizzsel

















Hozzávalók (6 személyre):


A töltött paprikához:
- 6 db nagy, piros kaliforniai paprika
- 75 dkg csiperkegomba
- 4 db tojás
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 db nagy padlizsán
- 2 fej vöröshagyma
- 20 dkg (reszelt) Edámi sajt
- 5 szál friss petrezselyem
- só, fehérbors
- olívaolaj
- 5 cl grappa
- (3 csokor zöldhagyma)

A körethez:
- 2 doboz tofu
- 1 db citrom
- olívaolaj
- só, curry, szerecsendió, feketebors, kurkuma (mindez őrölt állapotban)
- 1 db brokkoli
- 1 bögre rizs

A töltött paprika elkészítése:





















Hámozzuk meg a padlizsánt, daraboljuk fel, sózzuk be és tegyük félre!
Mossuk meg a zöldségeket és tisztítsuk meg a hagymákat!
Vágjuk apró darabokra a gombát, a megtisztított hagymát és a petrezselymet, valamint reszeljük le a sajtot (ezek - de főleg a gomba aprítása - eltartanak egy ideig, addig a padlizsán pont megfelelő állapotba kerül)!
Mossuk le a besózott padlizsánt, majd daráljuk le (botmixerrel)!
Egy wok-ban kevés olívaolajon pirítsuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a gombát és a padlizsánt, sózzuk is meg! Hevítsük ezt az elegyet mindaddig, amíg el nem párolog a leve. A végefelé adjuk hozzá a grappát is és mi is kortyoljunk belőle egyet, a gomba darabolása után ezt igazán megérdemeljük!
Vegyük le a wok-ot a tűzről és tegyük félre!

Vágjuk félbe hosszában a paprikákat (a szárukkal együtt) és vágjuk ki a csumájukat, a szárat pedig hagyjuk rajtuk!
Egy tepsit olajozzunk ki és helyezzük el benne a félbevágott paprikákat a nyitott felükkel fölfelé (tetszés szerint zöldhagyma ágyat is készíthetünk a paprikák alá, ez inkább csak szép, de a sütés
végére nem sok fog maradni belőle)!
Eközben begyújthatjuk a sütőt, nemsokára szükség lesz rá.

Keverjük ki a tojásokat, majd vegyük elő a wok-ot, amelyben a töltelék ez idő alatt kicsit megpihent! Keverjük bele a masszába a tojást, a sajt felét, a petrezselymet és egy csipet fehérborsot!
Töltsük meg a paprikákat ezzel a töltelékkel, majd rakjuk be a tepsit a sütőbe!

Egy kevés olajon pirítsuk aranybarnára a zsemlemorzsát, majd helyezzünk belőle egy keveset minden töltött paprika tetejére.

A köret elkészítése:

Tegyünk fel 3 liter vizet főni, adjunk hozzá sót, és 1 teáskanálnyi kurkumát!
Közben aprítsuk fel a brokkolit és a tofukat falatka méretű darabokra!
A forrásban lévő vízbe tegyük bele a rizst és főzzük puhára, majd öntsük le róla a maradék vizet!

Miközben fő a rizs, egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg a tofut, a végefelé pedig adjunk hozzá egy kevés sót, szerecsendiót, feketeborsot és curry-t, valamint nyomjuk rá egy egész citrom levét!

Közben ellenőrizzük a rizst és nézzük meg paprikákat is! Ha jól néznek ki, akkor szórjuk a reszelt sajt fennmaradó részét a töltelékek tetejére és tegyük vissza a sütőbe!

Pároljuk meg a brokkolit olívaolajon egy csipet só hozzáadásával!

Mindeközben a rizs már biztosan elkészült és a sajt is szépen ráolvadt a paprikákra.
Tálaljuk, fényképezzük le és jegyezzük meg, mit csináltunk, hogy másnap beírhassuk a blog-unkba a receptet, majd vegyünk magunkhoz egy grappát aperitif-nek!

(Tyű, ezt leírni sem volt sokkal egyszerűbb, mint elkészíteni!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése