2009. november 22., vasárnap

Gallette bretonne

Bretagne elsőszámú tradícionális étele, a gallette bretonne, nem más, mint hajdina (=blé noir=sarrasin) lisztből készült palacsinta a legkülönfélébb töltelékekkel. A legelterjedtebb, "complète" variánsban vaj, sonka, tojás és reszelt sajt van. Én próbálkoztam még camembert-rel, friss spenótlevéllel, párolt brokkolival, karamellizált póréhagymával és lazac szeletekkel. Az összetevők bármilyen módon variálhatóak. Rennes-ben kolbásszal, sőt hurkával töltött gallette is létezik, ezt most mi kihagyjuk.


A tészta (kb. 18 gallette-hez):
-500 g hajdinaliszt
-1 tojás
-2 kávéskanál só
-1.2 liter víz
Keverjük össze mindezt, majd hagyjuk állni legalább egy órán kresztül!

A töltelék:
-250 g vaj
-10 tojás (tojással töltendő gallette-enként 1 db)
-18 dkg prágai sonka
-40 dkg reszelt sajt (edámi és szekszárdi, ízlés szerint lehet keverni az erőteljesebb és könnyebb ízekre vágyók kedve szerint)
1 camembert
1 kis brokkoli
1 fokhagyma
1 póréhagyma
2 marék spenótlevél
15 dkg lazac

Amíg pihen a tészta, előkészíthetjük a tölteléket:
Pároljuk meg vajon a brokkolit egy kis fokhagymával, és karamellizáljuk a póréhagymát: olvasszunk vajat, adjuk hozzá a vékonyra szeletelt hagymát, sózzuk, és közepes lángon, lefedve fél óráig fonnyasszuk! Filézzük (bőr eltávolítása, csontok kihúzgálása) és szeleteljük fel a lazacot, majd egy kis vajon pirítsuk meg mindkét oldalát, ízesítsük sóval, borssal!

A sütés:
Olvasszunk fel 200 g vajat egy kis edényben, ezzel fogjuk kenegetni a gallette-eket. Kenjünk egy kevés vajat a palacsintasütőbe (ezt én csak az első gallette-nél tettem, jó minőségű edényben nem fog letapadni a többi sem, de néha adtahtunk utánpótlást), majd süssük meg a gallette egyik oldalát, ugyanúgy, mintha a palacsintát sütnénk! Fordítsuk meg a gallette-et, és kenjük meg olvasztott vajjal (ecsettel) a megsült oldalát, majd tegyük rá a kívánt tölteléket! A complète esetén a vaj után üssünk rá egy tojást, a fehérjét kenjük szét a gallette-en, a sárgáját hagyjuk egészben középen (tükörtojás-szerűen), helyezzünk rá két kisebb (féltenyérnyi) szelet sonkát, és szórjuk meg reszelt sajttal! Amikor átsült, hajtsuk be négy oldalról, négyzetet képezve, szervírozzuk egy kis karamellizált hagymával és brokkolival!

Hozzá cider a megfelelő ital. Magyarországon sajnos lehetetlen breton cidert (cidre bretonne) találni, angolt itt-ott lehet kapni.

1 megjegyzés:

  1. Update: ha nem is breton, de normandiai cider megjelent a Corában és bretagne-i emlékeimet felidézve nagyon hasonló íze van, mint amit akkor felszolgáltak a gallette mellé. Száraz, enyhén rothadt alma, ez kell ide!

    VálaszTörlés

A megjegyzésed a blog moderátorának jóváhagyása után fog megjelenni. (Sajnos nagyon sok spam érkezik.)